Brasil!
Door: Suzan
Blijf op de hoogte en volg Suzan
01 Maart 2008 | Brazilië, Fortaleza
Bij deze mijn eerste berichtje uit het mooie en warme Brazilië! Ik zit nu lekker het eerste weekend bij Melanie om even te kunnen wennen. De reis is goed gegaan, maar het duurde wel erg lang! Totaal heb ik 11 uur echt gevlogen en daarnaast nog vele uren moeten wachten. We waren vrijdagochtend om half vier weggegaan en ik sliep vannacht om 5 uur nederlandse tijd (het is hier 4 uur eerder). Het was nog wel even stressen op schiphol, omdat één van mijn koffers te zwaar was (ik mocht twee koffers mee van 32 kilo bij TAP), want ik dacht dat het totaal 64 kilo mocht zijn, maar er was per koffer een limiet van 32 kilo ivm de arbowet. Maar mijn koffer stond echt op springen, dus het was een wonder dat hij weer dichtkon ;) Uiteindelijk was hij precies 32 kilo : ) (Wout: we hebben toen gelijk maar even de zakjes puree eruit gehaald, haha! maar in die van Melanie zaten er ook nog een paar.. en dat ging gewoon goed!) De andere koffer was voor Melanie en zat helemaal vol met allemaal nederlandse dingen zoals hagelslag, chocola, thee, knuffels en cadeautjes!
Jander, Melanie en Efraim wonen in een mooi groot huis buiten Fortaleza, met drie gastenverblijven en zwembad op iets van 15 minuten rijden van de basis. Er staan hier enorm grote mangobomen en palmbomen en veel mooie bloeiende planten en struiken.
Ik heb hier verder nog niet veel gezien van de stad (alleen de hobbelende straten en zandwegen toen we hierheen reden), we gaan vanmiddag even naar de shoppingmall om een ventilator enzo te kopen, want dat is echt wel fijn om te hebben hier!
Verder heb ik al wat dingen gehoord over de DTS natuurlijk! In totaal zijn er 22 studenten, 11 jongens en 11 meiden! 18 daarvan zijn Braziliaans, en van de 4 internationale studenten ben ik het enige meisje. Gister werd Wim uit België tegelijk met mij opgehaald van het vliegveld en hij kan spaans spreken, wat erg lijkt op portugees. Verder is er nog een jongen uit Nederland, Michiel, die hier volgens mij al stage heeft gelopen en nu alweer een tijdje terug is. Bijna iedereen hier kan dus wel portugees! Hopelijk lukt het mij ook om het te leren! Alles zal wel vertaald worden, dus als er een engelse spreker is wordt het ook vertaald naar het protugees en andersom. Hierdoor is onze lesweek niet 40 uur als een normale DTS, maar 50 uur, omdat dat vertalen wel veel tijd in beslag neemt. Elke dag heeft een vaste indeling en zondags zijn we vrij.
Ik ga stoppen, want we gaan zo middag eten (ze eten hier smiddags warm) en ik ruik al lekkere geuren uit de keuken! Zodra ik meer informatie heb over de dagindelingen en de basis zal ik zeker weer een berichtje plaatsen! Natuurlijk heb ik al wat foto's gemaakt, maar ik kan ze er nu nog niet op zetten, dus nog eventjes geduld!
Veel liefs Suus
01 Maart 2008 - 17:33
Sigrit:
Heeey meisje!!!
Ik heb zoveel aan je gedacht de afgelopen dagen... Vet tof om even een berichtje van te lezen! Voor mij is het wel heel onwerkelijk dat je nu zover van huis bent! Ik hoop dat het je goed gaat:)
Er komt zo snel mogelijk een lange mail van mij aan. Wil graag nog heel veel dingen aan je vertellen! Voor nu heel veel plezier en relax nog maar even lekker...
Dikke knuffel Sieg -
01 Maart 2008 - 17:46
Arie En Ida:
Lieve Suus,
We hebben er echt op zitten te wachten op dit mailtje. Bij ons heeft heel de middag de laptop aangestaan op deze site en net onder het eten kwam je bericht langs. We zijn blij dat alles goed is verlopen. Zo te horen een uitdaging er bij Portugees leren spreken. Krap een half jaar mmmm.... moet jou lukken. Ik hoop dat je leuke mensen zal ontmoeten en dat er gauw het Wij gevoel zal zijn.
De computer met Skype staat aan dus als je wil bellen dan zijn we er.
Dikke knuffel van ons, Arie en Ida -
01 Maart 2008 - 18:53
Edwin:
Hee Suus,
Tof om je vanmiddag effe op msn te hebben gesproken en goed om te horen dat het allemaal zo goed gaat! Ga je nog foto's maken? Ben wel benieuwd na die verhalen over palmbomen enzo ;) Hele goeie tijd gewenst en God bless you!
Edwin. -
01 Maart 2008 - 21:50
Bon:
Hey Suus!!! Gelijk achter de compu gedoken om eens even te lezen hoe het met je gaat. Blij te horen dat je er bent en wat een geweldige foto's staan er op je site, haha! Vooral die met sheepje... Denk aan je en bid voor je. Dikke kus van mij.
p.s. wat een ontzettend lief kaartje lag er vandaag op de mat... Wat ben je toch ook een schat! Gods zegen gaat gelukkig via alle wegen...Ver of dichtbij, Hij is er. ALTIJD!!! -
02 Maart 2008 - 05:13
Pieter:
Hoi Kanjer! Fijn te lezen dat je reis goed is verlopen, wat een gepuzzel met die grammetjes! We laten ons graag op de hoogte houden van jouw avonturen die je gaat beleven, vergeet vooral niet te genieten en leef je leven met Jezus je Heer, dan gaat het een geweldige en gezegende tijd worden/zijn. Hartelijke groet uit het nachtelijk Nederlandje. -
03 Maart 2008 - 05:52
John Schreurs:
hey die suzan en melanie....
john hier
Goed om te horen dat je een goede reis hebt gehad .Ook al was het lang .Arie vertelde al over die koffers ,we moesten erg lachen om die arbo regel.Lijkt me trouwens nog niet makkelijk dat portugees
maar ach alles valt te leren ,niet dan?.
he ik stop ....voor nu.Ik zal voor julie blijven bidden .
de groetjes daar aan iedereen en Gods zegen .
Johnny -
03 Maart 2008 - 09:03
Melanie:
Hee Suus!! Wat een leuk uitgebreid berichtje! Fijn dat je helemaal goed bent aangekomen en dat je geen problemen verder met je spullen hebt gehad! Wat een blessing! Veel succes en plezier met het aanpassen aan Brazilië, de mensen en de plannen die God voor je heeft. Geniet van elk moment!! Veel liefss en dikke knuffel, Mel -
03 Maart 2008 - 10:02
Trudy:
Gaaf om te lezen hoe het je vergaat. Ik zie dat Pieter al eerder gereageerd heeft. We leven met je mee! -
03 Maart 2008 - 17:25
Wout-Jan:
Hoi Suus,
50 uur per week school.....!!! Pff even omschakelen zeker. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de taal / mensen / klimaat enz enz. Komt allemaal vanzelf wel.
Hier in NL is het slecht weer, regen / sneeuw / storm en vooral koud. Ben dus wel een beetje jarloers.....is er nog een plekje??
Sterkte en we bidden voor je!!
Groet WJ en J. -
03 Maart 2008 - 18:28
Heidi:
Ha Suus!
Hartstikke leuk om je verhaal te lezen! Kan me voorstellen dat t even wennen zal zijn, maar dat lukt jou ckr wel! We zijn erg benieuwd naar je vervolg!
Veel liefs van ons allemaal!
xxx
04 Maart 2008 - 11:30
Els En Nico De Haan:
Hoi Suzan,
Leuk om zo snel al te lezen wat je gedaan hebt en hoe je dat ervaart.
Portugees leren is denk ik best heel belangrijk,dat gaat vast snel door de mensen om je heen. Is de "groene" foto
genomen in de buurt van je studie/woonplek?
Heb je een eigen slaapkamer?Dat lijkt me wel belangrijk om je zo nu en dan even te kunnen terugtrekken.
Tot mails!
groetjes,