Eerste week zit er al weer op! - Reisverslag uit Fortaleza, Brazilië van Suzan Haar - WaarBenJij.nu Eerste week zit er al weer op! - Reisverslag uit Fortaleza, Brazilië van Suzan Haar - WaarBenJij.nu

Eerste week zit er al weer op!

Door: Suzan

Blijf op de hoogte en volg Suzan

09 Maart 2008 | Brazilië, Fortaleza

Lieve allemaal,

de eerste week zit er op en het gaat alweer veel beter met mij! Het is echt apart hoe je zo snel kunt wennen en de mensen leert kennen (en al helemaal als sommigen je taal niet spreken!!).. Deze week is heel erg druk geweest, veel volgepland..

Zo hebben we deze week les gehad over de organisatie YWAM en specifiek over de basis hier in Fortaleza. We hebben het gehad over de ´nations to nations´ movement binnen YWAM en over China. Voor mij was het eerst gewoon focussen op Brazilië en voor mij leefde China nog niet echt, maar nu na die les erover begint het wel te borrelen! Het doel is om iedereen mee te krijgen van onze DTS en dat betekent dus 22 studenten (misschien komen er nog een paar bij) en 8 staff. Van die 22 studenten zijn er 18 Braziliaans, dus dat wordt nog een grote uitdaging om het geld binnen te krijgen voor hen! Verder hebben we ook les gehad over het hebben van een culture shock! Dit werd algemeen uitgelegd door middel van de koude cultuur en de hete cultuur. Dus volgens mijn les: ik kom van een koude cultuur in een warme cultuur en hier zijn mensen heel gastvrij en delen alles. Ze zijn relatie gericht terwijl wij taakgericht zijn. Gister ben ik met Shekinah, Amy en twee mede studenten naar het strand geweest (Amy en Shekinah zijn DTS leiders en komen uit de US) en dus veel tijd gehad om lekker even in het Engels te praten. Heerlijk om dan wat herkenning te vinden bij een andere persoon uit een ´koude cultuur´. Zo waren er kleine dingetjes die ons beiden opvielen als het lopen naar het andere terrein voor de les.. De Brazilianen lopen echt heel erg langzaam. En wij willen dan op tijd komen (Brazilianen niet echt ;)), maar je wilt ze ook niet inhalen en ze voorbij lopen.. Of het feit dat het schoonmaken en alles hier heel anders gaat, dus alles moet je weer opnieuw uitgelegd worden. Je hebt hier echt geen idee welk schoonmaakmiddel voor wat is!

Een culture shock wordt veroorzaakt door het feit dat je de taal niet spreekt en je dus niet kunt uitdrukken en door alle dingen die anders zijn om je heen, maar ook je hele manier van doen en laten is anders.
Michiel (medestudent uit Nederland) is hier al voor de 5e keer en spreekt heel goed Portugees en heeft zijn schok al wel gehad! Meestal krijg je het na een paar weken. Hij zei: opeens realiseer je je dat de douche nooit warm water zal geven! En beginnen ook andere dingen je opeens veel meer op te vallen en zwaar te worden.

We hebben hier dus geen warm water uit de kraan of douche en wassen alles met koud water (dus douchen, afwassen en kleding). De wc´s hebben dezelfde regel als de Oekraïne, dus wc papier moet in de afvalbak..... Gister heb ik heel lang gedaan over mijn kleding en lakens wassen en het was de hele dag vochtig en bewolkt en nu vanavond was het nog steeds niet droog!! Dus alles is nog klam en gaat dus stinken, dus ik kan morgen weer op nieuw beginnen :S

Het eten hier is best eenzijdig.. Ze kennen hier geen beleg, of in ieder geval niet hier op de basis, dus ‘s morgens heb je droge witte broodjes met wat boter, een stuk meloen en koffie (de koffie hier is wel heerlijk!). ´s Middags eten we warm en vaak is dat bonen met rijst een klein stukje vlees. ´s Avonds hebben we vaak ook wel iets warms, rijst of broodjes met worstjes oid. We krijgen niet veel groenten, maar ze zeggen dat de bonen heel gezond zijn, dus daar vertrouw ik dan maar op! Verder is er een winkel om de hoek waar ze echt alles lijken te hebben! De havaianas slippers verkopen ze hier in de supermarkten, want iedereen loopt hier op niets anders! Ik heb vorige weekend een paar voor nog geen 3 euro gekocht. En in die winkel hebben ze ook groente en fruit. Plus bijna elke boom hier op de basis is een fruitboom!

Verder hebben we deze week informatie gehad over de 5 projecten waar we uit kunnen kiezen om de komende 3 maanden elke week in te werken. Er is een project met zwangere meisjes waar Melanie en Mirjam (ook uit Nederland) mee werken. Zij hebben gesprekken met de meisjes (vaak nog maar 13 of 14 jaar) en met de vader van het kind en ook met de ouders. En ze begeleiden hen in hun zwangerschap. Er is een project dat naar de jeugdgevangenis gaat om daar aanbidding te houden, drama te doen en de jeugd in kleine groepjes te coachen. En een project genaamd Mao Amiga dat kinderen ´s morgens of ´s middags laat komen (kinderen gaan hier maar een halve dag naar school en die andere halve dag komen ze dan naar het project) om bij scholing te krijgen in Engels, Portugees en dingen als gitaarles en hygiëne. Deze drie projecten zijn op donderdag, dus als ik in één van deze kom werk ik op donderdag daar in mee.. Dan hebben we eerst ´s morgens les en vertrekken daarna naar ons project en ben je zaterdagmiddag vrij. De andere twee projecten zijn op zaterdag en dan ben je donderdagmiddag vrij. Op zaterdag is er een voetbal project waar straatjongens naartoe komen en die meteen onder onze hoede worden genomen en een project in de sloppenwijken. En dat laatste is wat ik graag wil doen, maar voor elk project zijn een aantal plaatsen, dus we moeten even kijken hoe het uitkomt. In de sloppenwijk hebben ze een gebouw waar kinderen heen komen en houden we een kinderprogramma met een verhaal en uitwerking ervan. Gewoon het feit dat je er voor ze bent betekent al heel erg veel.
Dus ik ben benieuwd waar ik in terecht kom!

Verder ben ik gisteren op mijn vrije dag lekker naar het strand geweest en heb daar heerlijke vis gegeten zoals je kunt zien op de komende foto´s! Het regende de hele ochtend en het was bewolkt, maar toch lekker om even eruit te zijn.. We moesten alleen wel een uur wachten op de bus heen én terug! Vrijdagavond hebben we spelletjes gedaan die de Nederlandse Mirjam had voorbereid (we hebben ook een Spaanse Mirjam die in de DTS staff zit) en het waren dus allemaal spelletjes als Rummicub en Trinominos :D.
Gisteravond zaten we tot een uur of half een met een gitaartje buiten... Ze weten hier echt wel wat ritme is! Ze maken echt overal een feestje van.. Ook in de klas is het erg druk altijd, wat nogal eens lastig is met de vertaling.. Ze reageren natuurlijk gelijk op dat wat in Portugees wordt gezegd en dan moet het nog vertaald worden.

Morgen gaat de eerste echte lesweek van start en de spreker is al gearriveerd: Abner Suarez. Dus ik ben benieuwd nar wat hij te vertellen heeft iedereen zegt "fire" als ze zijn naam horen! dus dat belooft wel wat denk ik!!
Ik ga stoppen ben een pogingen tot slypen aan het doen met mijn ouders, maar dat is echt een ramp! De foto's komen eraan!

Veel liefs Suus

ps foto's van al die mensen in onze kamer: er was één persoon gitaar aan het spelen en opeens was de hele kamer vol met mensen!

• 09 Maart 2008 - 23:16

Melanie:

hahaha ik ben de eerste!!!! grappig dat ik meer op de hoogte ben door je blogjes dan via jezelf, terwijl ik zo dichtbij zit!!!!! heb net 3 lange dagen theorielessen achter de rug, vandaar, ik rpobeer dinsdag naar de basis te komen, want waisca komt mrogen aan, zie je!!!!

• 10 Maart 2008 - 09:16

Judith:

heej Suus!!

gaaf man!! echt leuk om zo wat van je te horen en te zien:) zo te zien ben je het erg naar je zin!!
    De projecten zijn echt gaaf!! en leuk dat je ook zo snel contact hebt met iedereen:)
    Suc6 verder en Gods Zegen!!
    I pray for you!!

kus Judith

• 10 Maart 2008 - 10:17

Johan Meijer:

Lekker apart allemaal he. Ik ben het meest verzot op dat mooie strand en dat lekkere eten en drinken , Nou die bonen ben ik trouwens niet zo kapot van. het ga je goed hoi en God,s zegen
    Johan

• 10 Maart 2008 - 10:51

Els En Nico:

Hoi Suzan,

Leuk om weer al je ervaringen te lezen.
    Ja, die cultuurshock ken ik een beetje uit eigen ervaringen van vroeger.Nico heeft er ook mee te maken gehad, lang lang geleden zaten we een aantal maanden in het noorden van Canada, koude cultuur dus, maar Nico werkte met mensen uit India, super aardig, maar een tempo waar Nico echt dol van werd!Oh,ho, Nico you are a hard worker, calm down, calm down!
    Later hebben we een aantal reizen geleid naar landen met een "warme cultuur" en door de jaren heen leer je daar heel veel van.

Hectisch hoor,lessen die steeds vertaald moeten worden en in het begin ook heel vermoeiend denk ik.
    Is je was inmiddels droog?Ik hoop dat meestal de zon schijnt!
    Suus, ik ga lekker in de Hollandse wind de hond uit laten.
    Els en Nico.

• 10 Maart 2008 - 13:19

Trudy:

Hoi Suus,

Leuk om te lezen en al die foto's te zien. Knap dat je ons nog zo op de hoogte weet te houden.

Liefs,
    Trudy

• 10 Maart 2008 - 15:40

Ingrid:

Pfff skypen lukt nog niet zeker.
    Dan bel je toch Collect :-)
    Mag best hoor.
    Fijn dat het een stuk beter gaat, maar al die bonen eten en koud douchen brr.
    Foto's zijn leuk, ziet er uit alsof jullie het gezellig hebben met zijn allen. Heel veel plezier nog en een beetje oefenen met voetballen dan maar.

Liefs,
    Ingrid.
    p.s Ik denk de groeten van je vader maar die zit nog op zijn werk, dus dat weet ik niet zeker :-).

• 10 Maart 2008 - 20:43

Adriaan:

hey susan
    wat ziet het er daar vet uit he!
    gave fotos
    tof dat je je blog zo bij houd
    bid voor je, God's zegen
    groetjes

• 10 Maart 2008 - 21:06

Jiska:

Oh suusje, wat ziet het er onwijs gezellig uit op de foto's. Je begint echt je plekje te vinden hè! Daar ben ik echt super blij om! Ik mis je wel hoor! Ook al spraken we elkaar laatste weken nauwelijks, gewoon je bekende gezicht zien was al genoeg! Helemaal raar om je op de foto's te zien, alsof je kijkt naar iets dat heel lang geleden geweest is, terwijl het nu allemaal echt zo is daar!

Nou lekker doorgaan met genieten, leer maar lekker veel, dan kun je dat weer doorgeven aan ons hier, hihi!

Dikke knuf, Jiska

• 11 Maart 2008 - 05:59

Johnny:

Heeee die suus

Ik zie ape foto's leuk hoor .....
    Gaat wel goed daar he. Tof hoor, petje af
    Wat een veel veschillende projecten waar je aan mee kunt werken !Ik begrijp uit je bericht dat jij je shock nog moet/gaat krijgen ?! Ik zal ervoor bidden dat het allemaal mee mag vallen.

groetjes
    john boy

• 11 Maart 2008 - 11:42

Edwin:

Hee Suus,
    klinkt wel heavy! Koude douche enzo, wordt je wel door gevormd zeg. 'koude douche, daar wordt je een echte man van' echte vrouw dus in jouw geval. Het ziet er wel echt gezellig uit in die kamer met al die mensen. Ik hoop dat het goed met je gaat en ben blij dat je je passie voor fotografie ook nog steeds gehouden hebt, leuke foto's van het strand en de koalabeertjes!

God bless you!

Edwin.

• 11 Maart 2008 - 22:34

Suzan Van Soest:

Lieve Suus,
    Arie stuurde mij een reminder om op je website te kijken. Dat heb ik nu vluchtig gedaan, maar zal daar morgenavond echt even voor gaan zitten. Dan zal ik ook de foto's bekijken. Leuk dat je ons zo laat meeleven. Je maakt heel wat mee en het zal nog wel even duren voordat je aan al die nieuwe dingen gewend bent. Alhoewel ik geen vergelijkingsmateriaal heb, (weekje Curacao is mijn verste reis), kan een andere manier van leven (eenvoudiger, minder snel) ook heel positief zijn. Onze snelle Westerse samenleving, waarin we zoveel informatie moeten verstouwen, maakt ons leven ook heel gecompliceerd. Veel keuzes moeten maken, weinig tijd voor elkaar en voor onze medemens. Geniet maar van die warme cultuur. En een beetje poco, poco (dat is langzaam aan doen op zijn Curacao's) is in een warm land als Brazilie heel verstandig. Je kunt het tempo van onze koude cultuur in zo'n warme cultuur niet volhouden!!

Veel liefs van "tante" Suus

• 12 Maart 2008 - 11:02

Ruup&Chris Noam&Diza:

Ha Suusie,
    Wat fijn om te lezen dat je al een beetje begint te wennen.Heel mooi.
    Hee we denken aan je hoor!
    Dikke kuz van ons

• 12 Maart 2008 - 15:11

Wout-Jan & Jacintha:

Hey Suus,

Leuk om de foto's te zien! Zo te lezen heb je het druk zat. Gelukkig kan je een beetje wennen. We denken aan je hoor!

Dikke knuffel

• 12 Maart 2008 - 23:40

Renee:

Heeey lieverd!!

WOHIE!! Wat gaaf om al die veranderingen te lezen... Ik vind het echt leuk om je op de foto's te zien.. Ook al heb ik nog afscheidt genomen op het vliegveld, het is toch heel appart dat je nu echt daar bent.. Je maakt nu in een keer zo ontzettend veel mee, en die projecten zijn echt super gaaf... Ik ben echt heel erg blij dat je er je draai aan het vinden bent.. En op de foto's te zien zijn het allemaal hartstikke toffe mensen..

Nou lieverd, I love YOU!!!! and I will pray for You

Kusje van renee

• 14 Maart 2008 - 21:28

Melanie:

Ooohhh Suuss...als ik die foto's zie dan kan ik echt niet geloven dat je daar bent!! Wat ziet het erg mooi en gaaf uit, gezellig ook. Ik hoop dat dat het ook is en natuurlijk veel meer. Geniet van het land, ondanks de cultuurshock; soms denk ik wel eens dat ik te weinig genoten heb van de landen waar ik ben geweest, omdat ik zo druk bezig was het alles te verwerken. Neem dus lekker de tijd!!! Ik denk aan je!!! Veel liefss en dikke knuffel, Melanie

• 16 Maart 2008 - 10:53

Wout-Jan:

Hoi Suzan,

Leuk om de foto's even te bekijken. Wat een contrasten zeg...... Goed om te lezen dat het wennen 'iets' beter gaat.

Ik zie dat het bij jouw 25 graden en is mooi zonnig weer. Nou hier regent het de hele dag al ( en niet zachtjes ), vorige week zelfs een paar dagen storm gehad. BAH....

We kijken dagelijks op je site en houden je dus goed in de gaten.... Dikke kus van ons beide!

En uh wie is er straks jarig...... :-)

• 16 Maart 2008 - 14:54

Sander Willemsen:

Hi Suus!

Was me vergeten aan te melden voor je nieuwsbrief dus heb het zelf maar opgezocht :)

Geweldig dat je daar zit, besef het nog niet helemaal. Ik hoop echt dat je je plekje gevonden hebt, vooral met je huidskleurverschil.

Laat je veranderen door God daar en vergeet niet te ontspannen. Want ook dat heeft God geschapen :)

Ik kijk uit naar je volgende bericht en foto's.

ps. ik mis je heel erg in ons team, merk echt dat je zo een belangrijk persoon bent naja ... hoop in de toekomst ooit nog eens in teamverband met je te werken en kijk uit dat we samen een roseetje kunnen pakken.

Liefs Sander

• 17 Maart 2008 - 21:55

Mark:

Hoi Suus,

Fijn om te horen dat het al beter gaat. Leuk om op deze manier bij te blijven.

Ik krijg helemaal zin als ik die vis zie met arroz con feijao en farofa. Wat vind je trouwens van de guarana?

Wel bijzonder om te lezen dat je geen warm water hebt, 1 groot voordeel, het zal je een hoop douchetijd schelen.

Jammer dat skype niet helemaal werkt ben je daar wel via een reguliere telefoon bereikbaar?

Geniet ervan!

• 19 Maart 2008 - 15:52

Cor En Ingrid:

Suusje,

Wat verschrikkelijk fijn om je gisteravond te spreken. We zijn weer helemaal blij. En fijn dat het Arie en Ida ook nog gelukt is. We dachten al die mogen we daar vast wel voor wakker bellen.;-)
    Jammer dat je internet het bijna niet doet. Je mailbox zal straks wel lekker vol zitten. Heb je lekker veel te lezen.
    We spreken je zondag weer.

Liefs en heel veel knuffels,

Ingrid

• 20 Maart 2008 - 06:16

Kim:

Hey Susan!

Greetings from China to Brasil! Hehe..ik kreeg het adres van je blog via Judith.. man..we hebben elkaar echt al zoooolang niet meer gezien/gesproken..maar vind het heel gaaf om te lezen waar je mee bezig bent nu!
    So whats up with China? en de grote vraag is: wanneer ga je naar China en waar ga je dan heen? Beijing is a great place to meet up;-) Haha..ik zit nog tot eind juni in Beijing voor mn studie, mijn blog kun je lezen op kimenmark.waarbenjij.nu

Ennuh..ik ga je site ff bij mn favorieten zetten nu:-) Keep going with Him and be blessed!

Liefs, Kim..

• 20 Maart 2008 - 17:42

Vera:

Ha lieve Suzan!!!

Het is hier 18.30 uur en ik reken terug hoe laat het bij jou is. En daar blijft het niet bij, de vergelijking Suzan en mij leven is groot. Bij veel dingen die ik doe denk ik: "Dat heeft zij niet, dat kan zij nu even niet, dat zou ze nu misschien wel even leuk vinden." Kortom meeleven op grote schaal. Ik heb veel respect voor alles wat ik hoor dat je doet en meemaakt. Net of mijn eigen kind daar zit. Dankbaar ben ik dat dit alles een groter doel heeft en je de vruchten zal gaan plukken. Dat is zeker! Vandaag is het Paasfeest op school geweest, prachtig om te zien hoe alle voorbereidingen tot zo'n mooi geheel worden en heb daarnaast heerlijk met je moeder aan zitten te rommelen met foto's en wat "lady's" al zo leuk vinden.
    Als achoonheidsspecialiste wil ik je wijzen op de zon. Ida zei dat je zo verbrand was. Weet dat de zon tussen 10.00 en 14.00 uur op zijn heetst is (T shirtje aanlaten)en ook heel goede zonnebrand, moet je vaker op een dag opbrengen. Denk ook aan je oorrandjes. Bij verbranding eerst koelen met onder de koude kraan uitgeknepen handdoeken (vaker vervangen) en als de brand eruit is pas after sun.
    Lieverd, weet dat ik veel aan je denk, geniet van al het goede en vooral van dat wat Hij je geeft.

Liefs Vera

• 20 Maart 2008 - 19:07

Vera:

Ha lieverd,

Even een praktijkvoorbeeldje: Ik ben bezig om op tijd te kunnen kijken naar het programma: 71 graden noord. Dat is een spelprogramma met bekende nederlanders en belgen die samen de strijd aangaan op de Noordpool. En ik denk: o, die kou zou Suzan ook wel effe lekker vinden. Misschien een wat overspannen gedachte, maar toch......

Knuffel, Vera

• 21 Maart 2008 - 14:38

Sigrit:

Sieg mist Suus.....:)

Dikke knuffel!!!

• 22 Maart 2008 - 14:22

Petra Schür:

Hoi Suus,
    wat leuk om je zo een beetje te volgen!
    Volhouden dus maar de komende weken, als je jouw culture shock krijgt...of niet. Uiteindelijke is die Michiel hier niet voor niks alweer voor de vijfde keer, toch?!
    Wij willen je alvast van harte feliciteren met je verjaardag morgen, hopelijk heb je ook daar een fijne dag!!!!
    Veel liefs, ons.

• 22 Maart 2008 - 15:16

Wout-Jan:

Hoi Suzan,

Nog één nachtje slapen..........:-)

Hier is het bijna pasen, bij jouw ook? Morgen spreekt Berry Bakker, heb er veel zin in. Verder hebben we hier hoogst waarschijnlijk een witte pasen....ja ja je leest het goed...sneeuw...

Veel zegen verder, als je gebedspunten hebt laat het ff weten.

WJ

• 22 Maart 2008 - 23:07

Cor En Ingrid:

Ja ja jij bent dan nog wel niet jarig daar, maar bij ons is het al zover hoor.
    Gefeliciteerd met je verjaardag Suusje.
    Een hele fijne dag, maak er wat onvergetelijks van.

Liefs en kuffels
    Cor en Ingrid

• 23 Maart 2008 - 00:00

Suzan:

Ja inderdaad!! Voor de Nederlanders ben ik al jarig :D
    Even laten weten dat het goed met me gaat, maar moet nu alweer gauw gaan om een cake te maken van passievruchten voor mijn verjaardag morgen.. Weer wat anders dan appeltaart! Ze zijn hier wel verrasd, want normaal gesproken krijg je hier een taart als je jarig bent...!
    Voor de mensen die weten dat het van de week even wat moeilijker was.. Het gaat weer goed met mij, hebben goede lessen ennn weer internet!! Joehoe! Dus als ik dinsdag vrij ben (hele weekend les) beloof ik weer een update te geven!!
    Heel veel liefs van een half jarig Suusje ;)

• 23 Maart 2008 - 05:36

John:

Er is er een jarig hoera hoera dat kun je wel zien dat is suuuuus .........
    Van harte gefeliciteerd met je verjaardag suus.
    gaat alweer een beetje beter ?! fijn om te lezen . En ook prettig dat internet daar weer werkt ,.O ja laat ik niet vergeten dat het pasen is ....

ook daar " FIJNE PASEN " toegewenst

He doei en tot later dike knuffel.......

Johnny boy

• 23 Maart 2008 - 07:39

Trotse Ouders:

Yes er is weer contact en dat nog wel op je verjaardag.
    Van harte gefeliciteerd en voor elk levensjaar een hele dikke knuffel en nog voor alle jaren die komen gaan.
    De appeltaart halen we lekker in als je terug bent. Ik hoop dat je je toch een beetje jarig voelt maar ik weet zeker dat dat gaat lukken.Veel plezier vandaag.

• 23 Maart 2008 - 09:46

Vera :

Lieve Suzan!
    Van harte gefeliciteerd met je verjaardag op deze mooie eerste paasdag. Ik wens je een jaar waarvan je zegt dat het nog jaren mag duren. God Bless!
    Vera

• 23 Maart 2008 - 09:47

Ruud Van Benthem:

Ook de felicitaties uit Eindhoven!

• 23 Maart 2008 - 12:48

Oom Ben Tante Gerrie:

Lieve Suzan,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag
    uit een koud Holland! Leuk om je berichten te lezen. We wensen je veel sterkte en leven met je mee.

Groeten en een kus van
    oom Ben en tante Gerrie

• 23 Maart 2008 - 13:14

Manuel:

Heej Suus,

Ik moet heel eerlijk bekennen dat je ex-buurvrouw mij er aan herinnerde dat je vandaag jarig bent! Gelukkig maar, want ik wil je graag van harte feliciteren! En nog heel veel gezegende jaren toegewenst!

Groetjes, Manuel

• 23 Maart 2008 - 13:58

Vd Haar:

Heey Suzan gefeliciteerd met je verjaardag! Leuk om te lezen dat je het naar je zin hebt daar.. Als je maar wel weer terug komt:P
    Groetjes uit Holland, Hennie Erna Maaike Frank Paul

• 23 Maart 2008 - 14:05

Tina:

Happy Birthday!!!

Nu ben je echt 20 zoals je profile zegt. Geniet van de dag. Wij denken aan je!

• 23 Maart 2008 - 15:08

Wout- Jan + Jacintha:

Er is er één jarig hoera hoera, dat kun je wel zien dat ben jij! Dat vinden we allen zo prettig jaja en daarom zingen wij blij:
    Zij leve lang hoera hoera, zij leve lang hoera hoera zij leve lang hoera hoera!

Vanuit Harderwijk van harte gefeliciteert met je verjaardag! Geniet van deze dag Suus, doen wij ook!!!!!!

Kus + groeten,

Parabéns pra você
    Nesta data querida
    Muitas felicidades
    Muitos anos de vida!"

Da Espanha um beijo cheio de saudades pra voce

Fleur, Lars, Kristel, Joop, Vivian, Jannie, Maarten, e Oscar

• 23 Maart 2008 - 15:44

Wilfred:

Hai Nichtje, vanuit Utrecht ook de felicitaties voor je verjaardag..Je hebt de site leuk aangekleed dmv je foto's en verhalen. Mijn website wordt ook erg mooi en is bijna af..

Geniet van alle ervaringen en indrukken die je opdoet.

Liefs je Neef